B1 Vitamini
B1 vitamini (Tiamin) vücudumuzda önemli görevler alan bir faktördür. B1 vitamini suda çözünen vitamin grubundandır. Bu nedenle kanda hızlıca taşınır. Dokulara nüfuz eder. En önemli görevlerinden biri glikoz metabolizmasında rol oynar. Yani vücudun karbonhidratları enerji olarak kullanmasını sağlar. Bu nedenle her türlü kas hücresinin olmazsa olmaz ihtiyacıdır.
Peki hangi gıdalarda Tiamin bulunmakta?
Tiamin sığır eti , kuruyemişler birçok tahılın dış zarı ve tohumlarında bolca bulunmakta. Ayrıca karnabahar, karaciğer, portakal, yumurta, patates, kuşkonmaz ve lahanada da bolca bulunmakta.
Ancak uyaramamız gereken bir durum var. Bir ürünün ısıtılma işlemine maruz bırakılması yani kaynatmak , pişirmek veya işlenmiş gıdaya çevirmek gibi durumlarda Tiamin maalesef işlevsiz hale gelmekte. Vücutta yeterince depolanmadığı için insanlarda bolca Tiamin ihtiyacı ortaya çıkmakta.
Örnek vermek gerekirse 1 tam bugday ekmek diliminde günlük Tiamin (B1 vitamini) ihtiyacımızın %7 si bulunmakta.
Faydaları Nelerdir?
Tiaminin karbonhidratları enerjiye dönüştürmede rol oynadığından bahsetmiştik. Bu nedenle kas hücrelerini etkilediği gibi sinir sistemi, mide ve bağırsaktaki komplikasyonları önler.
Aşırı eksikliğinde beriberi adı verilen bir hastalık ortaya çıkar. Beriberide sinir sistemi , kaslar ve dolaşım düzgün olmaz. Gelişmiş toplumlarda beriberi çok nadir görülür. Sadece alkolikler ve aşırı yoksul bireylerde bildirilmiştir.
Peki hangi hastalıklarda veya durumlarda Tiamin kullanımı fayda sağlayabilir. Kimlere devamlı tiamin tedavisi gerekebilir?
AİDS
Katarakt
Glokom
Diyabetik ağrılar
Stres
Kalp hastalığı
Taşıt tutması
Zayıf bağışıklık sistemi
B1 vitamini eksikliğinde kilo kaybı , iştahsızlık , kas ağrıları , kısa süreli hafıza kayıpları gibi durumlar oluşabilir. Kas problemleri nedeniyle tüm dokularda deformasyonlar oluşabilir.
Ne kadar B1 Vitamini ihtiyacımız var?
Günlük B1 vitamin ihtiyacı Erkeklerde 1.2 mg , kadınlarda ise 1.1 mg’dır. Hamilelerde ve hastalık durumlarında ise daha fazla miktarlara ihtiyaç duyulabilir. Çay ve kahvenin yoğun tüketimi emilim bozukluğuna dolayısı ile de B1 vitamin eksikliğine neden olabilir. Ek olarak mide cerrahisi sonrası emilim bozukluğu ve eksikliği görülebilir.
Son olarak özetlemek gerekirse B1 vitamini kaslardan sinirlere , enerji metabolizmasından cilt hastalıklarına kadar birçok farklı durumu etkilemekte. Bu nedenle B1 vitamin alımına dikkat etmeli ve vücudumuzun verdiği uyarıları dinlemeliyiz.
B1 vitamini besinlerden , vitamin takviyelerinden ve damarsal tedavilerle alabilirsiniz. Hepinize sağlıklı mutlu günler.