Beyin sislenmesi ‘’Brain Fog’’ olarak geçen ve tıp literatürüne de yeni girmiş bir semptomdur. Bu hastalarda çevreyle ilgisizlik , bağlantının kopması durumu yaşanır. Bu hastalar hayatı ağır çekimde yaşama hissine sahiptir. Bu durumun bir problem olmadığı , kişisel genetik bir şey olduğu düşünülebilir. Ancak aslında beyinde bir inflamasyon vardır ve yanıtı beyin sislenmesi olarak kendini gösterir.
Beyin sislenmesine neler neden olur ne yapmak gerekmektedir?
1-)Beyin Hücreleri Birbirleriyle Düzgün İletişime Geçemezler
Beyin sislenmesi nöronlar(beyin hücreleri) arasında haberleşme bozulduğunda ortaya çıkar. Burada beyin fonksiyonlarında bozulma ve beyinde yaşlanma görülmektedir.
Aslında beyin sislenmesi olduğumuzdan şüphe ediyorsak ilk sormamız gereken soru ’’ Neden beyin hücrelerim yeterince iyi çalışmıyor?’’ olmalıdır.
2-) Dengesiz Kan Şekeri ve Beyin Sislenmesi
Kan şekerinin çok yüksek veya çok düşük seyretmesi beyin sislenmesine neden olabilir. Düşük kan şekerinde semptom olarak baş dönmesi , tatlıya hassasiyet, enerji için şeker ve kahveye muhtaç olma , hızla sinirlenme, gece 3-4 gibi uyanma görülebilir.
Yüksek kan şekerinde ise yemeklerden sonra halsizlik ,uyku hali , devamlı açlık ve tatlı isteği , devamlı susuzluk hissi, sık idrara çıkma görülür.
Dengesiz kan şekeri problemleri çok fazla karbonhidrat tüketme , öğün atlama ve kronik çok yemek sonucu görülür.
Kan şekeri çok yüksek veya çok düşük olduğunda nöronlar fonksiyonlarını devam ettirmek için gerekli olan enerjiyi elde edemezler.
Doğru ve öğün atlamadan beslenme , kan şekeri kontrolü, karbonhidratlardan uzaklaşma sonucu beyin sislenmesi semptomları belirgin azalır.
3-)Sağlıksız Bağırsak Florası:
Diğer makalelerimizde bahsettiğimiz gibi sağlıksız bağırsak sağlıksız beyin ve psikolojik sağlık demektir. Örnek vermek gerekirse bazı kişilerde gluten ve türevleri, süt ve süt ürünleri gibi besinler yendiğinde bu kişilerin bağırsaklarında inflamasyon ortaya çıkar. Eğer sindirimde problem yaşıyor ve ayrıca da Beyin Sislenmesi yönünden şikayetleriniz varsa tahminen bunun nedeni sağlıksız bağırsak florasıdır.
4-)Zayıf Kan akımı ve Beyin Sislenmesi:
Elleriniz ve ayaklarınız devamlı soğuk mudur?
Belki de elinize ve ayağınıza gitmediği kadar beyninize de yeterince oksijen gitmiyor olabilir mi?
Oksijensizliğin diğer semptomları kolay kırılan tırnaklar , tırnaklarda mantar enfeksiyonu, kaslarda kramplar olarak sayılabilir.
Ayrıca düşük oksijen anemi , kronik stres, hipotiroidizm ,sigara kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkabilir ve beynin ve diğer hücrelerin besinlerden mahrum kalmasını sağlar.
5-) Oto immun Hastalıklar ve Beyin Sislenmesi:
Oto immun hastalıklar bağışıklık sisteminin vücut hücrelerine saldırıp , tahrip etmesi sonucu oluşur, örnek olarak Hashiamato Tiroiditi , Tip 1 Diabet , MS , Romatoid Artrit ve Ankilozan Spondilit gibi birçok hastalık verilebilir.
Oto immunite varlığında kronik beyin inflamasyonu sonucu beyin hücreleri de zarar görür ve belirli bir zamandan sonra Beyin Sislenmesi semptomları görülmeye başlar.
Beyin sislenmesi fonksiyonlarını yabana atmamak ve bu konuyu araştırmak gerekmektedir. Çünkü ileriki hayatınızda kronik inflamasyon bunama nedeni ve beyin hastalıklarına neden olabilir.
Sağlıklı mutlu günler.