Çevresel toksinlerin, hava kirliliğinin , endüstriyel atıkların hayatımızda negatif etkilerini ve zararlarını bilmeyen yoktur.


Peki iş stresi ve sosyal çevrenizdeki problemlerin size verdiği zararlar….


Sosyal stres dediğimiz durum uzun çalışma saatleri , iş yerinde mobbing , yaşamsal harcamaların artması , ailesel desteğin olmaması , ekonomik olarak gelecekten umutlu olmamak şeklinde açıklanabilir.
ABD’de yapılan bir çalışmada çalışanların %61’lik bir kısmı işyeri stresinin kendilerini hasta ettiğini , %7‘lik bir kısmı ise bu nedenle hastaneye yattığını belirtmiştir.


İşyeri stresi hem kişisel hem de devletsel bir problemdir. Öyle ki çoğunlukla kronik hastalıklara yol açıp devletlerin ekonomilerinde de çok büyük bir yük teşkil etmektedir. Özellikle Diyabet (Şeker Hastalığı) , Kronik Damar Hastalıkları , Alkolizm , Madde Bağımlılığı , Sigara Bağımlılığı gibi birçok hastalık ortaya çıkmaktadır.


Ayrıca çalışma stresi ve fazlalığı evliliklerin bitmesine, kişilerin aile ve eşleriyle daha az ilgilenmesine, arkadaşları ve ailesi ile sosyalleşmek için çok daha az bir vakte sahip olması gibi durumlara neden olur. Ayrıca yalnız çalışanların da uzun saatler çalışması olgun bir ilişkiye sahip olmalarını engellemektedir.


İşyeri Stresi Sinir Sistemimizi Etkiler mi?


İşyeri stresi sinir sistemimizde değişikliklere neden olmakta, Savaş ya da Kaç şeklinde çalışmasına neden olmaktadır. Normalde stres cevapları kaçmak , donup kalmak , ya da oluruna bırakmak olabilirken, yoğun iş stresi ya savaşmayı ya da kaçmayı ön görür.


Kronik stres beyin ve vücut yaşlanmamızı hızlandırır. Önceki yazılarımızda belirttiğimiz Leaky Gut sendromuna yol açar , kronik inflamasyonu arttırır, obezite riski , kalp hastalığı riskini arttırır.

İşyeri Stresinden Kurtulmak Mümkün mü?


Aslında birçok şirket verimliliğin uzun saatler köle sistemli çalışmalarda olmadığını anlamış. Ögle tatillerini uzatmış ,belli izinleri arttırmıştır. Ancak çalışan kesin %1 ini bile kapsamamaktadır.
Maalesef iş stresinden tamamen kurtulmak sadece bizim elimizde olan bir durum değildir. Sosyal durumlarda tekil değil çoğul bir olgudan bahsetmekteyiz.


Aslında en güzel tedavilerden biri ayağına yorganına göre uzatmaktır. Maalesef halkımızın büyük bir kısmı kazançlarından fazlasını harcamakta bunun sonucunda artan borç yükü ekonomik strese mal olmaktadır.
İkinci olarak sevdiğiniz mutlu olduğunuz işi yapmaya çalışın. Ücretler arasında uçurumlar yoksa ve birkaç kesintiyle aradaki farkı kapatabiliyorsanız , sevdiğiniz iş her zaman daha sağlıklı ve mutlu olmanızı sağlayacaktır.


Üçüncü olarak iş ortamında çalışmak istemediğiniz biri varsa önce konuşup anlaşmaya , olmazsa bunu üstlerinize bildirip ortak olayan ve fazla alakalı olmayan bölümlerde çalışmaya ve bu da mümkün değilse uygun gördüğünüz ilk anda başka bir işe geçmeyi denemenizi öneririz. Günde 8-10 saat sizi mutlu etmeye bir bireyle geçirmek çok önemli fizyolojik veya mental sağlık sorunlarına yol açmaktadır.


Dördüncü olarak stresinizi azaltmak için spor yapmanızı beslenmenizi düzenlemenizi önermekteyiz.
Buna ek olarak Yoga,Psikoterapi , Masaj , Akupunktur gibi tamamlayıcı yöntemlerle stresinizi azaltabilir huzur bulabilirsiniz.