Yaranın iyileşmesi için gerekli koşullar vardır. Herşeyden önce o bölgenin kan dolaşımında sorun olmamalıdır. Aksi halde yaranın iyileşmesi için gerekli olan oksijen, yara iyileşmesini sağlayan hücreler ve yapı malzemeleri yaralanmış alana gitmez ve iyileşme olmaz. Yara iyileşmesi; beslenme bozuklukları, diyabet, steroid ya da kemoterapi gibi ilaçlar, enfeksiyon, yetersiz bakım gibi nedenlerden dolayı bozulabilir.
Enfekte yara ve yanıklar ozondan büyük yarar sağlamaktadır. Ozon doku hasarının temel mekanizmasına karşı kullanılır. Oksidatif strese uğrayan dokular antioksidan sistemlerin aktive edilmesi ile tedavide başarı sağlanmaktadır. Geniş yüzeye sahip yanıklarda ise sistemik ozon tedavisi uygulanmaktadır. Ozonun diğer organlara sağladığı yarar yanıkların başarılı şekilde tedavi edilmesini sağlar.
İyileşmeyen yara ve yanıklarda ozon tedavisi ile mükemmel sonuçlar alınabilmektedir. Özellikle diyabet hastalarında iyileşmeyen hatta organ kayıplarına neden olan yaralar meydana gelebilmektedir. Ozon tedavisi ile yaraların hızlıca iyileştiği görülmektedir.
Bu hasta grubunda ozon tedavisi hem sistemik olarak kan yolu ile , hem lokal olarak yara kenarına direkt, hem de torbalama dediğimiz yöntemle kullanılır.